Om glas

Som glasmästare har man ofta flera olika verksamhetsområden: reparations- och serviceglasning, inglasning, inredningsglas, fönsterrenovering, isolerrutor, solskydd, speglar och så vidare…

Glasmästeri är ett mångsidigt traditionellt hantverk kombinerat med modern teknologi. Varje glastyp har sina unika egenskaper. Här beskriver Glasbranschföreningen kort några dessa. Klicka på rubriken för mer information om olika typer av glas och glasmästeriarbeten.

Brandskyddsglas

Det finns idag många typer av brandglas, både lamineradespecialhärdadekeramiska glas, och glas med speciella tillsatser som väsentligt höjer temperaturen för när glaset börjar mjukna eller spricka. Kaminglas kallas också för ROBAX. Glaset är ett keramiskt eldfast glas, som kan användas på ställen där det finns särskilt höga temperaturer. De keramiska glaset kan skäras och bearbetas på samma sätt som vanligt fönsterglas. Glaset är resistent mot plötsliga extrema temperaturer, samt långvariga höga temperaturer.

Bullerglas

Med hjälp av ljudreducerande glas kan man även i områden med besvärande buller öppna upp väggar och tak för att släppa in dagsljus, eller skapa visuell kontakt mellan rum och människor.

Designglas

Grafiska mönster och text har en allt större betydelse i arkitektur och inredning. Det finns idag flera olika sätt att applicera olika typer av dekor på glas. Man kan utföra tryck direkt på glaset, på folien i ett laminerat glas eller så kan man applicera folie på glasytan som gör att glaset kan få en ändrad karaktär om så önskas vid senare tillfälle.

Energiglas

Energiglaset ingår vanligast i en isolerruta och kombineras med en ädelgas argon som är tyngre än luft och får en trögare rörelse i utrymmet mellan glasen och därigenom en bättre isolerande effekt.

Fönster & Fönsterrenovering

Man byter trasiga glas, dåligt trä och kittar om, byter tätningslister, kompletteringskittar och målar nytt. Det känns sunt och ekonomiskt att inte köpa nya fönster. En åtgärd man inte bör glömma vid renovering av sina fönster är att man samtidigt och till en rimlig kostnad kan minska energiförlusterna genom fönsterglaset. Detta gör man genom att byta ett av glasen i fönstret till ett energiglas. Det förbättrar isoleringsvärdet med upp till 40 procent och minskar kallraset väsentligt.

Glasdörrar

Det finns glas för alla sorters dörrar och entréer, både vad gäller storlek, kvalitet och utförande. Vanliga slagdörrar, skjutdörrar som kan öppnas manuellt eller automatiskt, vikdörrar som man ställer undan som en ridå, karuselldörrar etc.

Inredningsglas

Glas kan användas till ändlöst många ändamål där endast fantasin sätter gränser. Din glasmästare kan guida dig i en värld av ett otal typer av dekorativa glas när du till exempel ska inreda ditt hem eller ett kontorslandskap.

Plast

Plast kan ibland vara ett alternativ till glas. Den är enklare att borra hål i och den är väsentligt lättare än glas till exempel plexiglas och lexan. En nackdel med plast är att det repas lättare än glas. Man kan dock även få en ytbehandling av plasten som ger en reptåligare yta.

Självrengörande glas

Vad är egentligen självrengörande glas? I korta drag kan man säga att hemligheten med självrengörande glas ligger i dess speciella beläggning som fungerar i två steg: bryter ner organisk smuts och tvättar bort smuts. Beläggningen håller lika länge som glaset.

Skyddsglas

Ett skyddsglas är alltid laminerat i två eller flera skikt. Folien är så kallad PVB-folie i flera lager, eller gjutlaminat (uvekol-metod) i tjockare lager. Man delar in skyddsglas vanligen i tre klassgrupper. Klass P1A-P5A mot vandalism, klass P6B-P8B mot inbrott och klass BR1-BR7 mot beskjutning.

Smarta glas

Förutom att glas idag kan göras nästan hur starkt som helst, till exempel stå emot sprängattentat och eldsvådor, kan man med beläggningsteknik få glas att skifta i färg och genomsiktlighet, man kan projicera film och bilder, ja titta på tv på köksfönstret om man skulle vilja.

Solskyddsglas

Idag finns ett stort antal solskyddsglas med olika egenskaper. Glaset kan vara genomfärgat eller belagt med en reflekterande beläggning som stöter bort eller absorberar solvärmeinstrålningen.

Spegel

Spegelglas består av vanligt floatglas som har en flerskiktsbeläggning på baksidan med silver i botten för att skapa ett högreflekterande skikt, och däröver ett eller flera täckskikt för att skydda den fuktkänsliga silverbeläggningen. Tillverkningen sker i en ny miljövänlig process utan koppar och bly.

Säkerhetsglas

laminerat säkerhetsglas häftar glassplittret fast vid plastfolien och minimerar risken för skärskador. Laminerat glas får sina skyddande egenskaper genom en lamineringsprocess där två eller flera glasskivor varvas med plastiska folier.