Ta hand om din produkt

Drift- och underhållsinstruktioner för

Utvändiga solskydd

Våra rekommendationer:

  • Tvätta regelbundet duken. Är det mycket pollen i luften spola av markisväven med vattenslangen.
  • Ta bort enklare fläckar med mjuk borste. Kvarvarande smuts kan sedan tvättas bort med en enkel mild tvållösning och ljummet vatten. (Obs! Ej maskintvätt) Använd inte Yes diskmedel eller Såpa. För svårare fläckar och mögel, tvätta med en lösning som innehåller 1 kopp (240 ml) blekmedel (undvik medel med peroxider) och ¼ kopp (60 ml) mild tvål utspädd med 4 liter vatten. Skölj därefter noggrant för att få bort alla tvålrester. Låt sedan tyget torka utomhus.
  • Använd aldrig några andra kemikalieprodukter än ovan nämnda.
  • Kör upp markisen vid regn och stark vind.
  • Rulla inte ihop markisen när den är blöt om det inte är absolut nödvändigt. Om den trots allt har rullats upp blöt, kör snarast ut den igen för att torka.
  • Undvik att det bildas vattenpölar på väven genom att hålla rätt lutning på markisen. Rådgör med er återförsäljare.

Rengöring av stativ:
Stativet är av hög kvalitet och kräver inget speciellt underhåll för dess funktion. Stativet utsätts dock för smuts och föroreningar och bör rengöras minst en gång om året för bästa finish. Använd mjuk trasa och ljummet vatten. Använd inte högtryckstvätt eftersom det kan skada markisduken och ev. elektrisk utrustning etc. 

Regöring av markisduk:
Samtliga akrylvävar genomgår ytbehandlingar vilket gör att vävarna är smuts- och vattenavstötande. Under normala väderförhållanden kan det uppstå en del mikrohål till följd av mekaniska rörelser i kombination med smuts, grus och vind. Våra behandlade vävars vattenavstötande egenskaper kan försämras om de angrips av mögel.

Borttagning av markisens kappa:
Kappan är den mest utsatta delen av markisen. För att öka kappans livslängd kan den förvaras inomhus under vinterhalvåret. Lossa först frontprofilens vänstra eller högra ändskydd. Lossa därefter kappans duklås. För kappan åt sidan ut ur frontprofilen. Sätt tillbaka ändskyddet och förvara kappan inomhus. 

Byte av markisduk:
Stativet är av hög kvalitet och har en längre livslängd än markisduken. Innan du byter markisduken rekommenderas du kontakta företaget du köpte markisen av för en besiktning av stativet. De kan informera om ett dukbyte och om någon ytterligare komponent behöver bytas. 

Övriga justeringa bör göras av av en fackman.

 

Drift- och underhållsinstruktioner för

Invändiga solskydd

Rullgardin, Plissé & Duette®

Rengöring:
Tvätta i en mild tvättmedelslösning i ca 30°C, skölj ordenligt, tryck ihop textilen och pressa ut vattnet. Gardinen ska inte droppa vatten. Häng upp fuktig och håll stängd under torkning. Öppna och stäng gardinen flera gånger under torkningen för att förhindra att vecken klibbar ihop. Använd ej strykjärn. 

För motoriserade eller vevmanövrerade gardiner är det viktigt att se till att de mekaniska delarna inte utsätts för tvättmedel eller vatten.

 OBS! Dessa tvättråd gäller ej metalliserade textilier och ytbehandlade mörkläggningsgardiner.

Viktigt!
Använd ej kaustiska eller alkaliska medel vid rengöring av fönsterram och glas om dessa kan komma i direkt eller indirekt (kondensation) kontakt med gardinen. Kondensation kan uppstå om ventilationen blir otillräcklig (anvisningar om mellanrum finns i monteringsinstruktionen). Vi tar ej ansvar för textilskador som uppstår till följd av vattendroppar eller insektsexkrement. 

Plissé och Duette är endast avsedda för användning i uppvärmda rum och har inte designats för användning utomhus eller i badhus. Motoriserade gardiner är inte lämpade för fuktiga platser (badhus, växthus, badrum). Vid sådana installationer gäller inte garantin. 

 

Lamellgardin

Rengöring:
Polyester – Rengör med borste och torka med fuktig trasa. 

Glasfiber/PVC – Torka med fuktig trasa. 

Underhåll:
Hårdvarusystemet är underhållsfritt. 

Persienner

Rengöring:
Persienner rengörs bäst med en mjuk dammtrasa eller en dammvippa. Om du ska tvätta dina lameller, använd då gärna diskmedel och rikligt med ljummet vatten. Viktigt att därefter torka lamellerna noga.

Rengör aldrig persiennerna med kemikalier. Ytorna på lamellerna blir kärva, lamellerna blir smutsiga fortare. Lägg aldrig ner persiennerna i vattenbad, stegbanden kan krympa med sneda lameller som följd.

Vill du läsa fullständiga intruktioner så hittar du dem här hestramarkis.se/ta-hand-om-din-produkt/