Dagsljus ger bättre humör

Att vi lever i ett land med väldigt skiftande ljusförhållanden beroende på årstid är ingen nyhet. Vad som är nytt är dock en forskningsrapport som visar på att det i praktiken inte fungerar att kompensera magert dagsljus inomhus med bra lampor som man tidigare trott.

Dagsljus hjälper oss att hålla en bra dagsrytm. Vi sover bättre om natten och mår allmänt bättre om vi ha fått tillräckligt med bra ljus på dagen, däremot bidrar kort exponering av dagsljus till både dålig sömn och sämre humör.

För de som på grund av ålder eller andra orsaker är mindre rörliga är det av stor vikt att de lokaler de vistas i har bra tillgång till dagsljus och utsikt som ger information om tid på dygnet, väderlek och årstidernas växlingar. Till exempel inglasade uterum eller stora glaspartier i gemensamhetslokaler.

Läs mer om dagsljus i senaste numret av tidningen GLAS från Glasbranschföreningen.