Konsten att hänga konst

Det finns flera metoder för att hänga konst, här presenterar vi några av dem. Läs igenom förslagen och fundera på vilken metod som bäst lämpar sig för ditt hem. Kom dock ihåg att det inte finns några regler för hur man ska hänga konst, utan i slutändan handlar det endast om tycke och smak.

När du ska hänga flera tavlor på en vägg
För att komma fram till vilka konstverk som gör sig bäst tillsammans kan det vara bra att lägga ut dem på golvet och testa lite olika konstellationer. Du kan till exempel prova att gruppera verk utifrån motiv, färg på konstverket och/eller ramarna, konsttekniker och storlek. Om tre tavlor ska hänga tillsammans bör du placera den minsta i mitten. Tänk också på att detaljrika tavlor gör sig bäst på nära avstånd. Se till att du placerar dem så att du utan problem kan komma intill tavlan.

Mittlinjen
När du hänger konst utifrån mittlinjen är alla tavlor centrerade längsmed väggens mittlinje som vanligtvis är ca 140 cm från golvet. Metoden brukar passa bra om du har flera tavlor i olika storlekar.

1. Utgå från en mitthöjd (ca 140 cm från golvet)
2. Mät höjden på tavlan och dela med två
3. Dra ifrån den halva tavelhöjden från mitthöjden
4. Det tal du får är avståndet från golvet till tavlans underkant
5. Lägg till avståndet upp till hänganordningen så du vet var du ska sätta kroken i väggen.

Baslinjen
Denna metod passar bäst för tavlor av större format. Här utgår du från tavlans underkant och skapar en harmoni genom att hänga alla tavlor på samma höjd från golvet. Avståndet från golvet bör vara något lägre än väggens mittlinje (förslagsvis någonstans mellan 1.0 – 1,3 meter).

Överkanten
Istället för att utgå från tavlans baslinje kan du utgå från tavlornas överkant. Denna metod passar inte så bra om du har många tavlor du vill hänga i bredd, välj istället någon av de övriga metoderna.

Gyllene snittet
Ett sätt att hänga konst så att man uppnår harmonisk balans är att använda gyllene snittet. Metoden är framför allt bra om man ska hänga flera konstverk i olika storlek bredvid varandra. Genom att utgå från tavlans höjd får man en proportionerlig placering av varje verk. Denna metod använder man ofta för att hänga konst på gallerier och museum.

1. Utgå från väggens mitthöjd (140 cm från golvet brukar vara lagom)
2. Mät ut höjden på tavlan
3. Dividera tavlans höjd med 3
4. Dra ifrån detta tal från mitthöjden
(140 cm minus en tredjedel av tavlans höjd)
5. Det tal du får fram är avståndet från golvet till tavlans underkant
6. Lägg till avståndet upp till hänganordningen så att du vet var du ska sätta kroken i väggen

Om du använder gyllene snittet när du hänger tavlor i grupp ska du, enligt metoden, först komponera ihop tavlorna till en helhet (lägg ut dem på golvet framför dig). Utgå sedan från höjden på ”hela paketet” när du gör uträkningen.

Placering av stor och liten tavla i höjdled
Om du har en stor och en liten tavla som du ska hänga i höjdled på en vägg brukar den större tavlan göra sig bättre ovanför den mindre.

Undvik starkt solljus, värme och fukt!
Tänk på att många konstverk, särskilt teckningar, akvareller och grafiska blad är känsliga för både solljus, värme och fukt. Undvik därför att hänga tavlor i starkt solljus och i närheten av element eller starka lampor. Idag finns det tavelglas som skyddar mot uv-ljus. Detta kan vara ett sätt att skydda ditt konstverk mot starkt solljus. Prata med din konstinramare. Klicka här för att hitta företag…

Fukt och papper är aldrig en bra kombination. Se därför till att du inte förvarar konstverk på ställen som kan drabbas av fukt. När du ska göra rent ett tavelglas är det viktigt att tavlan ligger plant och att du inte sprutar vatten direkt på glaset – använd istället en fuktig trasa! Konstinramningar är i regel känsliga för temperaturväxlingar. För att undvika fuktskador ska du därför vara försiktig med att hänga ett konstverk direkt mot en yttervägg.