Glas för gränslösa möjligheter

Idag kan vi bygga hela hus av enbart glas: väggar, tak och golv. Modern glasarkitektur öppnar upp för frihet och ljus. Glas ger skydd, komfort och närhet till omgivningen. Dagens glasprodukter är flexibla, smarta, starka, glänsande, färggranna, formfria, reflekterande, mönstrade och ger både utsikt och inblick. Glas är dessutom helt naturligt, åldras inte och kan återvinnas.

Glas för spännande arkitektur

Glas är idag ett självbärande byggmaterial, som man i princip kan bygga vad som helst och hur som helst med. Väggar, dörrar, tak, golv och inredning kan med glas ges de färger och former man själv önskar. Tekniskt avancerade konstruktioner för fasader, entréer och tak bidrar till en friare arkitektur där behov av både form, design, energi, komfort och säkerhet kan tillgodoses.

Glas för hållbar miljö

Energiglas framställs för att spara energi. Det är vanligt glas som är belagt med ett ytskikt som hindrar värmeutstrålning. Isolerrutor består av två eller flera glas, oftast med beläggningar på glasytan och gas mellan glasen. De ger extra bra isolering. Glas är också ett helt naturligt material som inte åldras och dessutom kan återvinnas till hundra procent.

Glas för ett öppet samhälle

Exponera eller exponeras. Fasader av glas ger huset extra dimensioner. Det ger insikter om utsiktens betydelse och skapar utrymme för trivsel och rymd. Med glastak bor man under öppen himmel inomhus, som i ett luftslott. Transparent arkitektur är självklart i ett öppet samhälle.

Glas för en tryggare tillvaro

Att kunna se ut eller in skapar trygghet, harmoni och stimulans när man öppnar upp med glas. Möjligheten att se ut i omgivningen och följa det som sker är hälsofrämjande. Mobbningen i skolan minskar med dörrar och mellanväggar av glas och miljön blir tryggare. Det finns också glas, härdade och laminerade, som tål hårda tag oavsett om det är i inredning eller balkongräcken, eller om de ska skydda mot inbrott eller vandalism. Det finns glas för säkerhets skull helt enkelt.

Glas för smartare liv

Glas är intelligent transparens. Smarta glas är multifunktionella och kan till exempel stänga ute värmen från solljuset, eller släppa in värmen när det är kallt. De kan innehålla, antenner, sensorer, larm, displayer och egentligen allt som har med teknisk kommunikation att göra. Glas skapar också inblick och utsikt, kontakt mellan människor och omgivning samt ger perspektiv på tillvaron.

 

https://www.gbf.se/
Glasbranschföreningen