Praktiska tips för dig som ska bygga ett uterum

För dig som precis börjat titta på möjligheterna med att bygga uterum är det viktigt att hålla isär begreppen redan från början. Det finns olika uterum med olika funktion som passar för olika ändamål. Vilken typ av rum du skall bygga beror till stor del på hur du vill kunna använda det. Många som bygger relativt små och enkla uterum ångrar sig ofta i efterhand eftersom det visade sig att detta blev ett av husets mest använda rum.

Årstidernas växlingar

Är syftet att skapa ett lite mer väderskyddat rum som används mest på sommaren? Då är det ett sommarrum du skall bygga. Det går att bygga upp ett sådant rum på en befintlig altan eller på en mindre isolerad grund utan problem. Man skall dock veta att även enklare uterum lätt drabbas av fukt och kondens och ett sätt att undvika detta på är att ha en bra fuktspärr och köldspärr mot marken. Det lönar sig alltså att isolera grunden väl, speciellt om du i framtiden kanske vill göra om det till ett vinterbonat uterum. Om du vill skapa ett rum med syfte att förlänga säsongen under vår och höst, där du vill hålla en jämnare temperatur och värma upp med en värmekälla ibland, är det ett vår-till-höst-uterum du skall bygga. Ett sådant ställer mer krav på material och isolering än sommarrummet. Du behöver god isolering i grunden, gärna i form av en gjuten platta, och glaspartier gjorda i isolerglas.

Behåll värmen

Även isoleringen i ditt uterumstak är viktig. Värmen i ett uterum försvinner till största del ut genom golv och tak, vilket kan vara bra att veta. Är det ett vinterbonat uterum du vill bygga, ett rum som är tempererat året runt, är detta ett avsevärt större projekt som ställer andra krav på konstruktion, isolering och budget. Ett vinterbonat uterum är lämpligt för dig som vill kunna utnyttja ditt uterum under hela året och kunna värma upp det till inomhustemperatur då och då utan att värmeförlusten blir för stor. Här krävs gjuten betongplatta med ett kraftigt lager isolerande cellplast samt lyftskjutpartier istället för vanliga skjutpartier. Typen av uterum som du väljer att bygga är direkt kopplad till vad det kommer att kosta. Tänk igenom dina behov först, hur du faktiskt vill nyttja rummet och inte bara låta dig styras av plånboken. För uppvärmning av uterummet finns det flera lösningar. Det vanligaste är att montera infravärme. En värmepump lämpar sig bättre för lite större rum. Golvvärme är alltid skönt att ha om du har rätt förutsättningar. Har huset vattenburen värme går det att ansluta till denna, alternativt att använda elgolvvärmeslingor.

Skydd mot himlen

Har du glastak på ditt uterum kan det lätt bli lite för mycket av det goda på sommaren. Det finns flera olika sorters skuggtak som du kan montera, både automatiska och manuella. De vanligaste är skuggtak eller skuggardiner som regleras med en lina. Vill du ha en lite mer ombonad känsla som dessutom är ljuddämpande kan du välja skuggardin i mjuk polyesterväv. Ett snyggt och smidigt sätt att skärma av fönstren är lamellgardiner som täcker ordentligt och nästan inte syns när de är fråndragna. En annan vinst med dem är att de isolerar lite extra även under vintern. Om ditt uterum är kallt under vinterhalvåret kan varm luft från huset läcka ut och kondensera på fönsterglasen. Det är svårt att undvika om du inte har någon värme i uterummet. Det du kan tänka på för att minska problemet är att vädra med utomhusluft alternativ en värmekabel som monteras i fönstrets spårprofil. Ett energiglas eller isolerglas med lägre U-värde förbättrar isolereffekten betydligt och risken för imma eller kondens minskar.

Stadins glas / Bodenguiden