Stadins Glas – allt i glas sedan 1938

Kungsgatan 43

 

1938 – starten

Tyko Stadin i ramverkstaden

Tyko och Svea Stadin startade glasmästeriet på Kungsgatan 43 där de även själva bodde. Senare började även sonen Rune arbeta i företaget.

-När farmor och farfar startade glasmästeriet var dom det det enda i stan. Då var vägen mellan Boden och Luleå inte asfalterad så det blev massor med byte av vindrutor. Vindrutorna på den tiden såg ut som mjöl när dom fick stenskott. Som mest hade företaget enligt farmor ca 25-30 anställda både i glasmästeriet och i affären. Själv jobbade jag där varje lov från 12 år ålder, fick lära mig inramning, bokföring och kundkontakter berättar Eeva Göthed, barnbarn till Tyko och Svea.

Glasmästeriet Kungsgatan 43, baksidan

1966 – ägarskifte

Tyko och Svea sålde glasmästeriet till bröderna Hans-Erik och Kjell-Ove Vågstedt. Sonen Rune Stadin tog över ramverkstan som flyttades till Drottninggatan. Glasmästeriet flyttades senare till Kungsgatan 15. Under en kortare period höll glasmästeriet till på Kungsgatan 25 (gamla mejeriet) i väntan på att de nya lokalerna skulle bli klara.

Per-Erik Larsson som började arbeta hos Vågstedt i slutet på 60-talet berättar att företaget hade många stora glasprojekt i hela länet under den här perioden. Som exempel kan nämnas Hotell Bodensia i Boden, badhuset i Kalix och Gällivare sjukhus.

Hans-Erik & Gerd Vågstedt, John Andersson och Per-Erik Larsson

1978 – flytten

Vågstedt satsar en miljon på nybyggnad och 1978 flyttade glasmästeriet in i nya anpassade lokaler på Mejerigränd 2.

I våra nya ändamålsenliga lokaler kan vi utföra alla slags glasarbeten – och därigenom ge våra kunder en förstklassig service, står det i annonserna från 1978.

1981 – tuff konkurrens

Ett tungt år för glasmästeriet och personal varslades. Då fanns det fyra glasmästerier i Boden och konkurrensen var hård.

Företaget har tvingats permittera en av de fem anställda och står inför hotet av ytterligare nedskärningar säger Hans-Erik Vågstedt i en artikel i BodenKuriren våren 1981.

Per-Erik Larsson, John Andersson, Robert Stenvall och Britt Larsson

1987 – ägarskifte

Per-Erik Larsson tar över företaget tillsammans med sin fru Britt Johansson. Glasmästaren Pelle hade då arbetat i företaget hela sitt vuxna liv. Pelle och Britt köpte några år senare inramningsverksamheten av Rune Stadin och flyttade den till Mejerigränd.

Nya lokalen på Björkelundsvägen 2, inflytt december 2016

2016 – flytt och generationsskifte

Ett händelserikt år. Företaget förvärvar en fastighet som både renoveras och byggs ut. Det görs ett generationsskifte där Pelle & Britts son Andreas Johansson tar över rollen som VD och huvudägare. Andreas har jobbat i företaget sedan han gick ut gymnasiet. I december flyttar företaget till nyrenoverade lokaler på Björkelundsvägen 2.

– Det händer mycket i branschen som kräver ny utrustning och modern teknik. Idag är vi trångbodda och ser fram emot att kunna utveckla verksamheten och växa i våra nya lokaler säger Andreas Johansson, vd Stadins Glas AB.

Andreas och Maria Johansson

2017 – syskonen driver företaget tillsammans

Nu sker ett generationsskifte även inom administration/butik. Britt väljer att gå i pension och dottern Maria Johansson börjar i företaget efter att ha jobbat i offentlig sektor under många år.