Öka säkerheten i trafiken med en bra vindruta

Hösten är här, en tid där naturen skiftar färg och luften blir något krispigare. Det är också nu mörkret gör sig påmint både morgon och kväll, vilket påverkar säkerheten i trafiken då sikten försämras. Inte minst om din vindruta är sliten, har ett stenskott eller om du dras med dåliga torkarblad.

Visste du att sikten försämras i vindrutan på bilen efter redan 8000 mil? Med dålig sikt utsätter du inte bara dig, utan också andra trafikanter för trafikfara. Inte minst när du kör i låg stående sol, mörker eller när regnet slår mot vindrutan; alla vanliga fenomen under hösten som du kanske känner igen. Därför är det just nu hög tid att se över din vindruta på bilen.

Laga stenskottet så snart du drabbas

Så snart du fått ett stenskott bör du laga det. Genom att laga stenskottet undviker du att det spricker mer vid temperaturskillnaderna som är vanliga nu på hösten mellan dag och natt.

Ljusspridningseffekter i sliten vindruta

När solstrålar träffar en spricka i en sliten vindruta kan ljusspridningseffekter uppstå. Något som är osynligt för ögat, men påverkar ändå sikten till det sämre. Det är viktigt att du agerar så snart du ser tecken på en sliten vindruta; alltså när du fått ett stenskott eller att vindrutan suttit i över 8000 mil.

Ny vindruta kräver nya torkarblad

Genom att byta vindrutan så visar studier att ett hinder kan upptäckas på så långt som 199 meters avstånd. För att den nya vindrutan ska bibehålla så bra sikt som möjligt, bör du dock i samma veva byta ut dina torkarblad. Annars riskerar dina gamla torkarblad att slita på den nya vindrutan.

Vi är autoriserat bilglasmästeri och tid för byte bokar du här direkt på vår hemsida. 

Läs mer på Glasbranschföreningen